Achizițiile publice din România și CJUE, respectiv Cedo

Publicat în revista nr. 116 – Mai 2017

av COLŢUC MARIUS VICENŢIU
www.coltuc.ro

Noţiuni generale CJUE
Nu ne putem plânge la CJUE de sentinţe nelegale şi alte drepturi încălcate Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) nu este o instanţă peste cele naţionale, unde putem merge să cerem dreptate, atunci când judecătorii de la noi nu ne-o dau.
Aşa cum a fost ea concepută, Curtea de Justiţie de la Luxemburg interpre-tează legislaţia UE pentru a se asigu-ra că e aplicată la fel de toate ţările membre ale Uniunii. În plus faţă de asta, ea poate anula anumite acte legislative ale UE şi soluţionează dis-pute între statele membre UE şi instituţiile europene – spre exemplu, pe seama unor directive care n-au fost transpuse în legislaţia naţională aşa cum trebuia, în termenul cerut etc.
CJUE poate fi sesizat şi de persoane fizice sau juridice, dar numai atunci când acestea au ceva de reproşat unei instituţii a UE, iar nu când le nemul-ţumeşte o autoritate naţională. “Ori-ce persoană fizică sau juridică poate sesiza Curtea în condiţiile stabilite la paragrafele precedente în legătură cu omisiunea unei instituţii, organ, ofi-ciu sau agenţie a Uniunii de a-i adresa un act, altul decât o recomandare sau un aviz”, se prevede în Tratatul pri-vind privind funcţionarea UE…

Pentru a viziualiza interviul integral, vă rugăm să vă ABONAȚI!

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.