Dezvoltare industrială prin obiective investiţionale europene

dezvoltare_industriala_revista_de_Achizitii_publice

Întrucât ţara noastră trebuie să susţină necesitatea unei baze industriale puternice în Uniunea Europeană, menţinând obiectivul ca ponderea industriei să ajungă la 20% în PIB UE in anul 2020, Comisia pentru industrii şi servicii si Ministerul Economiei, şi-a prezentat opinia Camerei Deputaţilor, care a adoptat Hotărârea nr. 23/2014 privind aprobarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor: Pentru o renaştere industrială europeană – COM (2014) şi care a fost publicată în Monitorul Oficial, nr. 413 din 04.06.2014, cu intrare în vigoare de la aceeaşi dată.

Camera Deputaţilor susţine astfel punctul de vedere al Comisiei pentru industrii şi servicii potrivit căreia statele membre trebuie să recunoască importanţa vitală a industriei pentru crearea de locuri de muncă şi pentru generarea de creştere economică durabilă, avându-se în vedere acţiunile prioritare ce pot fi întreprinse la nivelul Uniunii Europene în diverse domenii de politică, pentru a sprijini competitivitatea industriei europene. Au fost astfel structurate 4 domenii de acţiune:

  • o piaţă europeană unică şi integrată: crearea unui spaţiu atractiv pentru întreprinderi şi producţie;
  • modernizarea industrială: investiţiile în inovare, tehnologii noi, mijloace de producţie şi competenţe;
  • întreprinderile mici şi mijlocii şi antreprenoriatul;
  • internaţionalizarea întreprinderilor din Uniunea Europeană.

Pentru creşterea competitivităţii economice la nivel European, au fost stabilite şase linii prioritare de acţiune pentru industrie şi anume cele referitoare la utilizarea tehnologiilor generice esenţiale, modernizarea fabricaţiei şi tehnologiei avansate de fabricaţie, precum şi dezvoltarea sectoarelor cu potenţial, cum ar fi: domeniile auto, naval, produse bio, reţele inteligente. De asemenea, trebuie susţinută facilitarea accesului la finanţare, în special pentru IMM-uri, prin orientarea în mai mare măsura a creditării către proiectele inovatoare şi către cele industriale, precum şi prin susţinerea accesului acestora la pieţele internaţionale. Sunt astfel deosebit de importante măsurile vizând stimularea investiţiilor în noile tehnologii prin modernizarea legislaţiei în materie de ajutor de stat pentru cercetare — dezvoltare — inovare, reforma legislaţiei privind achiziţiile publice şi prin utilizarea programelor COSME, Orizont 2020, a fondurilor structurale şi de coeziune;

În acelaşi context, Europa are nevoie de o politică energetică, de mediu şi comercială orientată spre bunuri competitive, durabile şi sigure, care să ia în considerare decalajul competitiv faţă de concurenţii săi, în special în ceea ce priveşte preţul energiei şi riscurile de relocare.

Camera Deputaţilor consideră că trebuie îmbunătăţită în continuare funcţionarea pieţei interne a serviciilor prin punerea în aplicare deplină a Directivei privind serviciile, fapt ce ar îmbunătăţi semnificativ buna funcţionare a pieţei unice, în special în avantajul ţărilor mici şi mijlocii şi al consumatorilor.

Camera Deputaţilor consideră cu acelaşi prilej că sunt necesare investiţii semnificative pentru modernizarea infrastructurii energetice a Europei, în scopul de a permite conectarea „insulelor” energetice, permiţând astfel fluxurile de energie în piaţa internă şi facilitând acestui sector din UE accesul la un nivel mai ridicat de securitate a aprovizionării şi la preţuri mai reduse.

 REVISTA DE ACHIZITII PUBLICE

 

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.