R.A.P. în dialog cu Iuliana Leon Avocat senior Ţuca Zbârcea & Asociaţii

Publicat în revista nr. 102 – Martie 2016

Având în vedere ca Senatul a aprobat noua legislaţie privind achiziţiile publice, urmând a fi analizată şi aprobată de Camera Deputaţilor, care este părerea dumneavoastră cu privire la aspectele pozitive ale pachetului legislativ pentru autorităţile publice dar şi pentru operatorii economici?PCM_3886
Aspectele pozitive ale pachetului de legi privind achiziţiile publice1 care transpun noile Directive în domeniu2 sunt rezultatul viziunii Statelor Membre cu privire la evoluţia şi transformarea Europei în următorul deceniu, cuprinsă în Comunicarea Comisiei Europene din 3 martie 2010 intitulată “Europa 2020, O strategie europeană pentru o creştere inteligentă, ecologică şi favorabilă incluziunii”3. Astfel, plecând de la concluziile trase cu privire la rezultatele economice obţinute până în anul 2010, Strategia Europa 2020 consacră priorităţile în următorul deceniu, şi anume creşterea inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii. Ca o consecinţă firească, pentru a asigura implementarea priorităţilor specificate, şi autorităţile contractante ar trebui să aibă o viziune cu privire la conceperea strategiei de contractare.
Plecând de la aceste premise, aspecte pozitive aduse prin noua lege privind achiziţiile publice se regăsesc în toate etapele desfăşurării unei achiziţii, de la structurarea acesteia şi până la implementarea în concret a contractului de achiziţie, urmând ca toate acestea să fie puse în valoare de colaborarea în timp real a actorilor care acordă sprijin autorităţilor contractante pentru a asigura succesul unei achiziţii.
În ceea ce priveşte structurarea unei achiziţii, a fost transpusă posibilitatea autorităţilor contractante de a se consulta cu piaţa, fiind considerată un instrument util deopotrivă autorităţilor contractante, cât şi operatorilor economici, în vederea participării active a acestora la redactarea mai bună a documentelor achiziţiei. Astfel, autorităţile contractante au posibilitatea de a apela la expertiza pe care o deţin experţii independenţi, organizaţiile profesionale din care pot face parte şi operatorii economici, cu privire la, de exemplu, specificaţiile sau soluţiile cu caracter tehnic ale unei achiziţii sau împărţirea pe loturi a acesteia. Consultarea cu piaţa poate ajuta autorităţile contractante să aibă o percepţie reală asupra evoluţiei pieţei de profil, cât şi asupra eventualilor participanţi. Prin intermediul platformei SICAP care va oferi suportul tehnic, consultarea cu piaţa va fi publică şi transparentă….

Pentru a viziualiza interviul integral, vă rugăm să vă ABONAȚI!

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.