Analiza impactului asupra corupţiei, după 8 ani de e-licitatie.ro

Unul din obiectivele impementării e-procument a fost eliminarea corupţie din achiziţiile publice.

În urma studiului facut de licitatia.ro în luna mai la întrebarea: Publicarea/oganizarea licitaţiilor prin E-licitatie.ro, a redus nivelul corupţiei în achiziţiile publice? Am primit următoarele răspunsuri:

  • 33,33% au declarant că publicarea/oganizarea licitatiilor prin e-licitatie.ro, a redus nivelul corupţiei în achiziţiile publice
  • 47,53% au zis că organizarea licitaţiilor prin intermediul e-licitatie.ro nu a redus nivelul corupţiei în achiziţiile publice
  • 19, 14% au declarant că nu ştiu.

La acest studiu au participat 162 de persoane care utilizează sistemul electronic de achiziţii publice.

Comparând aceste rezultate cu rezultatele unui alt studiu din 2008 (OECD, Ion Marcu, 2008), putem observa că la câţiva ani dupa lansarea e-licitatie.ro oamenii aveau încredere că acest nou sistem de achiziţii publice va opri corupţia. În studiul din 2008, 44% din cei chestionaţi considerau că e-licitatie.ro este un mod eficient pentru combaterea corupţiei şi doar 26% considerau că va avea un impact mic.

Între timp atât firmele cât şi autorităţile au găsit noi modalităţi de trucare a licitaţiilor, iar în presă au apărut multe articole privind licitaţiile aranjate. Ca rezultat percepţia nivelului corupţiei în achiziţiile publice a rămas destul de mare. Problema  nu este în structura sau funcţionalităţile portalul e-licitatie.ro ci în modul în care sunt atribuite licitaţiile. Portalul e-licitatie.ro este doar un instrument prin intermediul căruia se organizează/atribuie contractele publice.

Lucru acesta nu e de mirare pentru că s-a întâmplat şi în alte ţări precum India, Pakistan. Conform datelelor de pe transparency.org, nivelul corupţiei nu a scăzut după implementare sistemului online de e-procurment în ţara lor. Odată ce sau obişnuit utilizatorii cu noul sistem de achiziţii, au găsit noi modalităţi a trece de nivelurile de securitate, să profite de lacunele legislative, descoperind alte căi de a fura din banii publici.

Ec. Sergiu SAVA

Manager Licitatia.ro

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.