Dr. Beatrice ONICA – JARKA, Managing Senior Partner, Beatrice Onica – Jarka & Asociaţii, Preşedinte Curtea Europeană de Arbitraj – Capitolul România&Moldova

Publicat în revista nr. 173 – Iunie 2024

Reporter: Cine sunteţi dvs. şi care este domeniul de practică în care consideraţi că aveţi experienţă importantă?

Sunt Beatrice ONICA JARKA şi sunt un profesionist al dreptului în mai multe domenii de practică. Am o activitate teoretică şi practică şi de peste 30 de ani în avocatura de business în domeniul achiziţiilor publice, IT, construcţii, proprietate intelectuală, dreptul uniunii europene, contracte de privatizare, dreptul mediului, transporturi maritime, ajutor de stat, drept administrativ şi alte domenii.
Perspectiva teoretică şi practică aprofundată în multiple domenii de drept mi-a creat un ascendent semnificativ în domeniul achiziţiilor publice, prin înţelegerea specificului produselor şi serviciilor care fac obiectul achiziţiilor publice, astfel încât sprijinul acordat participanţilor în achiziţii publice să asigure derularea în condiţiile legii a unei proceduri de achiziţie publică adaptată specificului bunurilor şi serviciilor ce fac obiectul achiziţiilor publice cât şi încheierea unui contract de achiziţie publică care să surprindă acest specific.
În plus, practicând avocatura de business, am ales să promovez în rândul participanţilor la achiziţiile publice de câte ori a fost posibilă soluţionarea litigiilor referitoare la interpretarea, încheierea, executarea, modificarea şi încetarea contractelor de achiziţii publice să se desfăşoare prin arbitraj.
Arbitrajul de business este unul din domeniile de drept în care am scris extensiv şi am activat ca avocat şi arbitru şi de mai mulţi ani, am dobândit şi experienţa
practică în organizarea şi administrarea unor instituţii de arbitraj cu prezenţă.
Astfel, din 2022 am privilegiul de a fi activă ca Preşedinte numit al Curţii Europene de Arbitraj – Capitolul România şi astfel, de a organiza şi administra împreună cu Comitetul Executiv al Capitolului România arbitrajul instituţionalizat la Curţii Europene de Arbitraj pentru arbitrajele domestice. În cadrul acestei activităţi sunt încântată să construiesc o listă de arbitri hiperspecializaţi, profesionişti în domeniile avute în vedere.

Reporter: Care sunt cele mai provocatoare aspecte în practica dreptului achiziţiilor publice?

Beatrice ONICA JARKA: Sunt multe aspecte provocatoare în practica achiziţiilor publice de la înţelegerea documentaţiei de achiziţie publică, adresarea de întrebări
pentru clarificarea acesteia şi eventual contestarea ei, participarea la procedura de achiziţie publică, răspunsul la clarificările autorităţii contractante, atribuirea contractului, iniţierea unei contestaţii la CNSC, efectuarea de apărări în cadrul contestaţiei la CNSC sau mai târziu în instanţă.
Navigarea profesionistă prin toate aceste faze ale procedurii de achiziţii publice este esenţială pentru derularea contractelor de achiziţie publică şi rezolvarea incidentelor în derularea contractelor de achiziţie publică.
De aceea, din perspectiva întrebării puse, consider că partea cea mai provocatoare este partea de litigiu, dispută unde trebuie explicat la nivelul audienţei (instanţă de judecată sau tribunal arbitral) aspecte tehnice care ţin de experienţa similară sau de specificul serviciilor sau produselor achiziţionate…

Pentru a vizualiza interviul integral, vă rugăm să vă ABONAȚI!

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.