Interviu cu Violeta Alexandru, Directorul Institutului pentru Politici Publice din Bucureşti

Reporter: Vă rugăm să puneţi la dispoziţia cititorilor Revistei de Achiziţii Publice concluziile desprinse în urma vizitei Directorului PIANOo Olanda, instituţia centrală responsabilă cu achiziţiile publice din Olanda, dl. Wouter STOLWIJK, în urma vizitei sale în Romania la sfârşitul anului 2014.

Violeta Alexandru: României îi folosesesc experienţele altor ţări cu sisteme funcţionale în domeniul achiziţiilor publice, mai ales cele din ţări nordice şi de la care se poate inspira în legătură cu abordări cu adevărat responsabile faţă de banii publici, mediul înconjurător sau regulile de conduită socială. Nevoia de consultări cum a fost cea facilitată de IPP cu sprijinul Ambasadei Olandei la Bucureşti, se resimte mai ales în condiţiile finalizării concluziilor şi recomandărilor Comitetului Interministerial înfiinţat la nivelul Cancelariei Primului Ministru în 2014 pe tema reformării legislaţiei privind achiziţiile publice. Cea mai utilă lecţie învăţată de la Preşedintele instituţiei olandeze responsabile în achiziţii publice e aceea că un sistem eficient de achiziţii publice este cel care reuşeşte să imprime tuturor un set de valori şi o viziune orientate către durabilitatea investiţiilor realizate din bani publici.89

Reporter: Ştim că în acest sens, instituţia pe care o reprezentaţi s-a angajat în contribuţia cu sugestii la recomandările Guvernului pentru reformarea cu eficacitate a legislaţiei, în conformitate cu Directivele euopene; puteţi să ne spuneţi în acest sens, care sunt propunerile şi paşii pe care-i veţi urma referitor la profesionalizarea specialiştilor care-şi desfăşoară activitatea în domeniul achiziţiilor publice?

Violeta Alexandru: Consultările cu autorităţi omoloage în domeniul achiziţiilor publice facilitate de IPP în cursul anului 2014 (n.n. prin vizitele efectuate de Preşedintele Departamentului Norvegian pentru Achiziţii Publice, respectiv de Preşedintele PIANOo din Olanda) au contribuit la cristalizarea unor recomandări de politică publică formulate de IPP în calitatea sa de membru al Comitetului Interministerial.

Un subiect predilect în consultările de la nivel guvernamental şi în general în toate dezbaterile publice la care IPP participă se referă la profesionalizarea actorilor implicaţi în procedurile de achiziţii, condiţie esenţială pentru eficientizarea sistemului public. Cele două experienţe, cea norvegiană şi cea olandeză sunt foarte interesante,  în sensul în care cel olandez promovează intens nevoia de pregătire continuă a tuturor funcţionarilor din sistem (inclusiv prin promovarea modelelor de asociere de la nivel de specialişti/de schimb continuu de experienţă la nivel local, între unităţi administrative cu interes comun), în timp ce specialiştii norvegieni tind mai degrabă să prioritizeze pregătirea specialiştilor din sistemul public, co-interesând expertiza privată, mai ales la nivelul procedurilor de achiziţii strategice, de mare importanţă financiară/sectorială.

Pentru a viziualiza interviul în integralitatea sa, vă rugăm să vă ABONAȚI!

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.