Noutăţi aduse de proiectul de lege de transpunere a Directivei 2014/24/UE privind achizițiile publice

Proiectul de Lege de transpunere a Directivei 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului  din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE a intrat în dezbatere publică.

Conform draftului lansat de către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, pentru atribuirea unui contract de achiziţie publice se va lua în considerare oferta cea mai avantajoase din punct de vedere economic bazată pe preţul, dar şi calitatea produsului/serviciului care urmează să fie cumpărat.456

O modificare adusă de proiectul de lege este introducerea unei noi proceduri de atribuire a unui contract de achiziţie publică denumită “parteneriat pentru inovare” . Această modalitate de atribuire va fi aplicată atunci când se identifică necesitatea unui produs, serviciu sau lucrări inovatoare care nu pot fi satisfăcute prin achiziţionarea celor disponibile pe piaţă.

Conform proiectului de lege: “Autoritatea contractantă aplică parteneriatul pentru inovare atunci când identifică necesitatea unui produs, a unui serviciu inovator sau a unor lucrări inovatoare care nu poate fi satisfăcută prin achiziţionarea produselor, serviciilor sau lucrărilor deja disponibile pe piaţă”

O nouă schimbare adusă de proiect este reducerea termenului obligatoriu de aşteptare între anunţ şi data limită de depunere a ofertelor pentru contractele publice de la minimum 52 de zile în prezent la 35 de zile. Există posibilitatea ca această perioadă să fie limitată chiar la 15 zile, faţă de 36 de zile conform legislaţiei actuale.

SubSubSection-172Documentul elaborat pune accentul pe raportul preţ-calitate evaluat pe baza unor factori precum:  calitatea, inclusiv avantajele tehnice, caracteristicile estetice şi funcţionale, accesibilitatea, proiectarea pentru toţi utilizatorii, caracteristicile sociale, de mediu şi inovatoare şi comercializarea şi condiţiile acesteia, precum şi organizarea, calificarea şi experienţa personalului desemnat să execute contractul, în cazul în care calitatea personalului desemnat poate să aibă un impact semnificativ asupra nivelului de executare a contractului.

Documentul va fi discutat interministerial înainte să fie finalizat şi înaintat Guvernului spre aprobare.

Textul proiectului de lege poate fi găsit pe site-ul www.anrmap.ro la secţiunea Legislație – Proiecte legislative în dezbatere

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.