Vânzarea produselor prin licitații publice, oportunitate pentru producătorii agricoli

Conform unui studiu facut de licitatia.ro mulţi din fermierii români nu ştiu ca pot să-şi vândă produsele participând la licitaţiile publice organizate de instituţiile statului.  Zilnic sunt publicate zeci de licitaţii de achiziţii produse agricole ca de exemplu: achiziţii fasole, cartofi, mere etc, sau produse lactate, achiziţii de urdă, brânză, telemea, lapte, unt, smântană etc.

Conform datelor de pe licitatia.ro în perioada 01.01.2014 – 28.03.2014 s-au publicat 402 de licitaţii de achiziţii produse alimentare, din care 41 licitaţii pentru achiziţii de produse lactate (brânză, lapte, unt, caşcaval etc)  şi 108 licitatii de achizitiţii  produse agricole, cum ar fi cartofi, morcovi, mere si alte fructe şi legume.

agricultura1

Pentru multe din aceste licitaţii procedurile sunt simplificate, iar depunerea ofertelor este simplă, ba chiar la unele licitaţii precum compărările directe organizatorul cere direct o ofertă de preţ. Pentru participarea la aceste licitaţii necesită doar înregistrarea ofertantului in SEAP în catalogul de produse ca şi furnizor, urmând ca autoritatea contractantă să-i trimită o cerere de ofertă. Alte licitaţii sunt organizate la sediile instituţiilor prin metoda clasica de depunerea  ofertei scrisă la sediul organizatorului.

Licitatia.ro  vine în sprijinul fermierilor cu Abonamnetul Strat Produse Agricole. Prin acest abonament  fermierul va primi pe e-mail zilnic toate licitaţiile publice din domeniul agricol. În sarcina lui ramâne doar depunerea ofertelor şi participarea propriu zisă la licitaţie.

Printre condiţiile cerute de organizatori sunt: “Să aibă plătite impozitele şi taxele locale la zi, să respecte prevederile legale privind protecţia sănătăţii publice, protecţiei igienei alimentului şi calităţii produsului.”

Principalii organizatorii de licitaţii pentru achiziţia de produse agricole şi lactate sunt penitenciarele, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, spitalele, unităţile militare, Consiliile Judeţene pentru elevii din clasele pregătitoare şi elevii din clasele I-VIII în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe în scoli şi în cadrul programului naţional lapte-corn.

 Ec. Sava Sergiu

Manager Licitatia.ro

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.