Publicat în revista nr. 168 – Martie 2023
Reporter: Bună ziua domnule avocat şi vă mulţumim pentru amabilitatea de a fi alături de noi şi a ne răspunde la câteva întrebări. Vă rugăm, pentru început, să ne spuneţi câteva cuvinte despre experienţa dumneavoastră în materia achiziţiilor, mai ales în calitate de avocat pledant.
Cătălin VOINEA – MIC: Bună ziua şi vă mulţumesc pentru invitaţia dvs. ce mă onorează, mai ales în calitate de colaborator al Expert Aktiv Group. În câteva cuvinte vă pot spune ca sunt partener în cadrul Societăţii de Avocaţi „Voinea – Mic, Buda şi Asociaţii” S.P.A.R.L., forma de organizare ce îşi are „originile” în anul 1999, dată de la care am început să profesez avocatura. Efectuarea studiilor postuniversitare de “Drept privat” precum şi a celor de masterat în anul 2008 în domeniul “Dreptului afacerilor”, studii dublate de şansa de a fi pentru un timp conducătorul unei instituţii publice cu competenţe la nivel naţional, m-au adus în zona achiziţiilor publice, zonă în care am activat în mod constant începând cu anul 2016, cu precădere în litigii ce vizau în special procedura de „remedii”. Nu a fost lipsită de importanţa nici activitatea de consultanţă juridică desfăşurată cu privire la procedurile de implementare a contractelor de achiziţii, mai ales în cele în care erau gestionate fonduri ce proveneau de la Uniunea Europeană, proceduri ce mi-au relevat în mod direct problemele reale cu care se confruntă atât bene-ficiarii procedurii de achiziţii cât şi autorităţile contractante. Colaborarea cu Expert Aktiv Group în calitate de lector în materia „remediilor”, a reprezentat pentru mine o recunoaştere indirectă a rezultatelor practicii dezvoltate în materia achiziţiilor publice, fapt ce mă onorează, aşa cum spuneam.
Reporter: Spuneţi că în activitatea dumneavoastră o importanţă deosebită a avut-o contactul direct cu adresanţii procedurii de remedii. Având în vedere că până la urmă „procedura”, cum o numiţi dumneavoastră, este adresată direct acestora, consideraţi că există loc de mai bine în ceea ce priveşte legislaţia aplicabilă?
Cătălin VOINEA – MIC: Cred în continuare că progresul societăţii nu se poate realiza decât prin edictarea de norme juridice clare şi precise, apte să acopere situaţiile şi relaţiile sociale aflate într-o continuă schimbare, atât în ceea ce priveşte amploarea cât şi în complexitate, cu menţiunea că, oricât de perfectă ar fi o normă juridică, de la scopul precis ce a stat la temelia emiterii acesteia şi până la finalitatea de a reglementa în mod just raportul social, este o cale foarte lungă. Rămâne ca modul de implementare a acestora, transpunerea lor în raporturile juridice generate de viaţa de zi cu zi, să poată conduce la crearea unor „precedente” de natură să asigure una dintre componentele esenţiale ale „dreptului” şi anume predictibilitatea. Este rolul doctrinei şi mai ales al jurisprudenţei să cimenteze aceste norme prin aplicarea concretă la situaţiile juridice născute astfel încât adresanţii acestora să găsească calea cea dreaptă….
Pentru a vizualiza interviul integral, vă rugăm să vă ABONAȚI!