Avocat Roxana VORNICU, Co-Managing Partner, Sîrbu&Vornicu Law, Cercetător King’s College Londra, Centre of Construction Law and Dispute Resolution

Publicat în revista nr. 156 – Septembrie 2020

Reporter: Bună ziua doamnă avocat şi vă mulţumim pentru amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări. Vă rugăm să ne descrieţi în câteva cuvinte cum a început experienţa dvs. practică şi academică în materia achiziţiilor publice şi a construcţiilor.

Roxana VORNICU: Bună ziua şi vă mulţumesc si eu la rândul meu pentru invitaţia dvs. care a reprezentat o surpriză plăcută pentru mine. Mulţumesc şi pentru întrebare. Este adevărat că nu am fost atrasă de materia aceasta în primii ani de practică. Am profesat mai mulţi ani în cadrul departamentului de litigii al societăţii de avocatură NNDKP, acolo unde am fost, într-adevăr, cu precădere implicată în mandate de contencios administrativ. În anul 2012 însă, a început parcursul meu academic, mai precis, cu un doctorat în contenciosul achiziţiilor publice, în Italia. Doctoratul a fost unul European şi prin urmare, l-am început în Italia, la Verona, l-am continuat la Universitatea Aix-Marseiile, din Aix en Provence în Franţa si apoi în Marea Britanie, la Institutul Britanic de Drept Comparat. De atunci combin (sau mai bine spus îmbin) profesia de avocat cu activitatea academică, deoarece după doctorat am avut poziţii de cercetare în cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, Universităţii din Torino, Italia şi în prezent, la King´s College Londra, acolo unde acum lucrez atât cu materia achiziţiilor publice cât şi dreptul construcţiilor. În mod similar, în cadrul firmei noastre de avocatură suntem implicaţi cu precădere în mandate de achiziţii publice, consultanţa şi contencios dar şi dreptul construcţiilor. Suntem de cele mai multe ori un ´one stop contact point´ în proiectele de construcţii şi ne implicăm în business-ul clienţilor noştri de la participarea la licitaţie, la eventuale contestaţii sau litigii pe parcursul procedurii de atribuire, până la finalul proiectului, incluzând aici litigii şi asistenţă în implementarea contractelor. Aş vrea sa mai menţionez aici şi faptul că de câţiva ani sunt lector asociat la un Program Postuniversitar în achiziţii publice la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, pe care îl recomand tuturor practicienilor din ţară. Cred că la momentul de faţă reuneşte lectorii cel mai bine pregătiţi în această materie, iar pentru mine, contactul cu angajaţii din autorităţile contractante a fost vital pentru rotunjirea înţelegerii sistemului de achiziţii publice din ţară.

Reporter: Care au fost tendinţele în sectorul achiziţiilor publice de la începutul pandemiei şi până în prezent şi care a fost tipul de mandat cel mai frecvent primit de la clienţii dvs. în această perioadă?

Roxana VORNICU: Perioada stării de urgenţă, nu doar la noi în ţară, ci în general în Europa, a fost caracterizată de confuzie. Noi am avut multe mandate care au vizat incidenta forţei majore în contractele în executare şi în genere, aspecte ce au ţinut de crize sau potenţiale crize contractuale. Problema de drept a fost intens dezbătută de practicieni şi unii autori de drept şi s-a scris mult pe această temă, poate prea mult, ţinând seama că nu vorbeam de o instituţie de drept nouă sau aspecte inovatoare. Dar, este de înţeles şi confuzia clienţilor şi entuziasmul practicienilor, mai ales în condiţiile în care actele normative publicate în relaţie cu starea de urgenţă nu s-au bucurat de cea mai fericită tehnică normativă. Cred că un exemplu pozitiv este de pildă soluţia adoptată de Ministerul de Economie din Franţa care a publicat un instrument de soft law prin care a menţionat ca pandemia poate fi calificată drept cauza de forţă majoră în cadrul tuturor contractelor de lucrări publice. Desigur că această decizie poate fi dezbătută din perspectiva oportunităţii sale economice deoarece ea poate deschide calea unor declarări de criză contractuală oportunistă, acolo unde nu e cazul şi nu e justificat. Însă, din perspectiva strict juridică, această decizie aduce un plus de certitudine juridică iar în ordinea de drept, certitudinea juridică este întotdeauna preferabilă incertitudinii juridice….

Pentru a vizualiza interviul integral, vă rugăm să vă ABONAȚI!

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.