Interviu cu Bogdan Stan, vicepreşedinte Agenţia Naţională de Integritate

Reporter: Vă rugăm să descrieţi în câteva cuvinte în ce constă activitatea ANI în ceea ce priveşte gestionarea în instanţe a cazurilor investigate şi care sunt provocările instituţiei pe care o reprezentanţi, având în vedere aprecierea constantă a rezultatelor Agenţiei exprimată în rapoartele MCV.

Bogdan Stan: Activitatea de „follow-up” desfăşurată pe cazurile finalizate de inspectorii de integritate este o componentă esenţială a Agenţiei din perspectiva combaterii corupţiei prin mijloace administrative. Plecând de la principiul potrivit căruia orice act administrativ emis de ANI este supus cenzurii judecătoreşti, majoritatea dosarelor ajung pe rolul instanţelor, fie că vorbim de cele care au ca obiect constatarea unor diferenţe nejustificate între averea dobândită şi veniturile realizate sau de cazurile în care persoanele evaluate contestă eventualele stări de incompatibilitate sau de conflict de interese de natură administrativă. Contravenţiile aplicate de inspectori pentru nerespectarea regimului declarării averilor şi a intereselor fac de asemenea obiectul judecării de către instanţe în cazul în care acestea sunt contestate.

Bogdan Stan VAR. 1

Gestionarea acestor dosare în instanţă se face de către Departamentul Juridic din cadrul Agenţiei, care până în prezent a monitorizat aproximativ 4000 de astfel de cazuri, fie că vorbim de parcursul unei incompatibilităţi pe rolul instanţei judecătoreşti sau virarea la bugetul de stat a unei averi nejustificate confiscate. Putem afirma că activitatea de „follow-up” este una eficientă dacă luăm în considerare faptul că în proporţie de 90% constatările ANI sunt confirmate. De altfel, ultimul raport MCV remarcă faptul că „interpretările legii realizate de ANI au fost, de asemenea, confirmate atât de CCR, cât şi de ICCJ. Prin urmare, se poate considera că această instituţie acţionează pe o bază legală solidă. În 2014, ANI a primit, de asemenea, sprijinul ICCJ, care a identificat modalităţi de a accelera investigarea cazurilor de incompatibilitate, în ciuda volumului mare de muncă al acestei instituţii. Acest lucru a contribuit la asigurarea securităţii juridice şi la îmbunătăţirea efectului disuasiv al legilor în materie de integritate”

Pentru a viziualiza interviul în integralitatea sa, vă rugăm să vă ABONAȚI!

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.