Prof. Consilier Juridic Mihai ŢACIU

Publicat în revista nr. 161 – Iunie 2021

“Esenţa vieţii mele este faptul că am fost şi rămân un împătimit al lucrurilor noi şi necesare”

Reporter: Domnule profesor Mihai ŢACIU, vă rugăm să precizaţi cum a evoluat, în opinia dvs., legislaţia în domeniul achiziţiilor publice.

Mihai ŢACIU: Profesioniştii în achiziţii publice s-au străduit să dea o dimensiune cât mai reală lucrurilor, ca noi să cunoaştem şi să corectăm, dacă trebuie împreună, să acceptăm că nu suntem perfecţi, că sunt atâtea de făcut şi că avem nevoie cu toţii de încredere în valori, de un mâine sănătos, de o viaţă cât mai aproape de speranţele fiecăruia din noi. Achiziţiile publice au nevoie de oameni normali şi împătimiţi în ceea ce fac.
Poziţia specialistului în achiziţii în societatea românească actuală, este una integrată, şi pot să afirm cu tărie, că legislaţia se află în prezent, într-o situaţie de egalitate cu celelalte ţări europene.
Legislaţia în domeniul achiziţiilor publice a evoluat foarte mult datorită transpunerii legislaţiei europene, la nivel naţional, cu aplicabilitate pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Voinţa de a lucra împreună, pe baza unor interese comune, au condus la convingerea că şi în acest domeniu se pot obţine rezultate mult mai bune, într-o manieră coerentă, având drept suport principiul solidarităţii, şi urmând obiectivul de coeziune economică şi socială, a egalităţii de şanse şi a luptei împotriva excluderii.
Această evoluţie legislativă s-a împletit cu apariţia şi implementarea unor programe naţionale, care constituie principalul pilon de asigurare a realizării achiziţiilor publice.

Reporter: Care credeţi că este trăsătura dominantă a legislaţiei achiziţiilor publice?

Mihai ŢACIU: Achiziţiile publice sunt o realitate, în care valoarea nu creşte prin muncă, ci prin cunoaştere. Legislaţia achiziţiilor publice face diferenţa dintre “pasionaţi” şi “profesionişti”, persoane care văd doar ce doresc să vadă, aud doar ce doresc să audă, evitând să recunoască realitatea în sine. Legislaţia reprezintă pârghia cu care pot fi oprite persoanele care doar “fac zgomot”….

Pentru a vizualiza interviul integral, vă rugăm să vă ABONAȚI!

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.