Cristina IVAN, Managing Partner, Ivan and Associates SCA

Publicat în revista nr. 169 – Iunie 2023

Reporter: Ce anume v-a atras pentru a vă determina să activaţi în domeniul achiziţiilor şi în cel al dreptului construcţiilor?

Cristina IVAN: Deşi debutul carierei mele nu este legat de dreptul construcţiilor sau de achiziţiile publice, încă de la prima interacţiune cu acest domeniu, m-a atras dinamica şi permanenta evoluţie prin care se caracterizează, îndepărtându-se prin prisma acestor atribute de ramurile clasice ale dreptului.
La începuturile carierei mele de avocat am profesat în domeniul dreptului penal al afacerilor şi practic atunci am avut primul contact cu domeniul achiziţiilor publice. Era o perioadă de pionierat din anumite puncte de vedere, abia fusese adoptată Directiva 2004/18/CE, nu existau reperele date de practica CJUE, instanţele de judecată aveau pe rol puţine litigii. Existau totodată şi multe interpretări extrem de restrictive, aproape orice derapaj de la prevederile legislative avea şanse să fie încadrat în sfera dreptului penal.
Tot în aceeaşi perioadă am început să lucrez cu contractele FIDIC, un domeniu de asemenea la început, ce ridică numeroase provocări de adaptare la legislaţia românească.
Tranziţia spre achiziţii publice şi dreptul construcţiilor a venit firesc şi în ultimii mai bine de 10 ani a rămas o constantă a practicii societăţii noastre de avocatură.
Într-un final, sistemul achiziţiilor publice în complexitatea sa s-a dovedit a fi un domeniu ce ridică extrem de multe provocări, potrivit profesioniştilor într-o continuă evoluţie şi dezvoltare, ca avocat fiind mereu determinat să cauţi şi să găseşti soluţii şi interpretări noi iar gândirea out of the box poate reprezenta un mare atu. Este şi domeniul care, dincolo de provocări, oferă unei profesii caracterizată prin abstract realizări concrete, prin prisma proiectelor în care te implici şi pe care le susţii pentru a deveni ceea ce oamenii văd astăzi ca fiind o autostradă, un sistem de cale ferată sau un pod.

Reporter: În domeniul în care activaţi, respectiv achiziţii publice şi managementul contractelor de construcţii, care credeţi că este tendinţa actuală?

Cristina IVAN: Sistemul de achiziţii publice din ţara noastră, şi aici mă refer în special la proiectele majore de investiţii publice, nu este, din păcate, încă, unul matur, fiind încă lecţii pe care toţi cei care activăm în acest domeniu trebuie să le mai învăţăm.
Într-un fel, acest fenomen este unul firesc, având în vedere că în România sistemul de achiziţii publice a început să fie reglementat la nivelul standardelor europene abia recent, odată cu intrarea României în UE, fiind, deci, un sistem încă tânăr şi ca atare în permanentă evoluţie şi schimbare.
Dintr-un alt punct de vedere, munca care îmi place cu adevărat este aceea care începe după ce achiziţiile publice au fost finalizate şi proiectele încep să capete contur şi să devină realitate. Este domeniul care poartă denumirea de legal contract management şi care este încă un domeniu extrem de nou, tânăr, caracterizat printr-o dinamică ce impune adaptabilitate continuă a tuturor profesioniştilor implicaţi în viaţa proiectului…

Pentru a vizualiza interviul integral, vă rugăm să vă ABONAȚI!

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.