Deschiderea pieţei către mecanisme alternative de finanţare – Parteneriatul Public Privat

Publicat în revista nr. 135 – Decembrie 2018

Liviu-Alexandru TEODORESCU, Avocat – Baroul Bucureşti

Laura Mihaela SMARANDA, Expert achiziţii publice

Chiar dacă există deschidere spre implicarea pe viitor a sectorului privat în dezvoltarea infrastructurii din România, limitările instituţionale şi legale actuale, determinate şi de cerinţele de accesare a fondurilor europene, au făcut din această modalitate de colaborare un subiect dificil de translatat în practică.
Conceptul de parteneriat public-privat desemnează orice formă de colaborare între sectorul public şi cel privat. Desigur că, în plan juridic, modul de exprimare a acestor parteneriate, diferă de la un sistem juridic la altul. Având la bază principiul cooperării voluntare, parteneriatul public-privat reprezintă convingerea actorilor publici şi privaţi că vor avea de câştigat dintr-un astfel de demers mai mult decât dacă ar acţiona singuri.
Pornind de la constrângerile bugetare cu care se confruntă sectorul public, devine din ce în ce mai evidentă nevoia de finanţare privată.
Acest fapt reflectă, de asemenea, şi dorinţa de a beneficia mai mult de cunoştinţele şi metodele de funcţionare ale sectorului privat.
OCDE a stabilit principiile privind participarea sectorului privat la infrastructură în cursul anului 2007, subliniind că încurajarea investiţiilor private în infrastructură este o opţiune pe care guvernele nu îşi pot permite să o ignore. ….

Pentru a vizualiza articolul integral, vă rugăm să vă ABONAȚI!

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.