Eugen COJOACĂ, Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice

Publicat în revista nr. 151 – Aprilie 2020

Reporter: Domnule preşedinte Cojoacă, sunteţi la conducerea ANAP de 3 luni de zile, asta după o experienţă profesională anterioară, atât în mediul privat, cât şi în cel de stat. Ce planuri aveţi la conducerea ANAP?

Eugen COJOACĂ: Într-adevăr, am avut ocazia să activez atât în administraţia publică cât şi în sectorul privat. Înainte să revin în admnistraţie am deţinut o funcţie de conducere în cadrul unei multinaţionale, pe proiecte IT&C. Aşa am putut observa cât de greu este să faci o ofertă care să fie competitivă, am văzut probleme cu care se confruntă operatorii economici şi de aceea vin cu o viziune total diferită: ANAP se va transforma în partenerul autorităţilor contractante şi al operatorilor economici şi-i va ajuta să deruleze procedurile de achiziţie publică în condiţii legale şi în termene mult mai scurte. În plus, mi-am propus ca sub mandatul meu, ANAP să se transforme într-o instituţie modernă, digitalizată şi ancorată solid de instituţiile europene. Iar din punctul meu de vedere, primii paşi au fost făcuţi. În luna februarie, Guvernul României a adoptat OUG nr. 23/2020, care modifică şi completează o serie de acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice, cu scopul de a simplifica procedurile de achiziţii publice şi de a iniţia transformarea digitală a acestora.

Reporter: Aţi menţionat OUG nr. 23/2020, la momentul adoptării acesteia aţi anunţat noi funcţionalităţi pentru SEAP. Ne puteţi spune despre ce este vorba?

Eugen COJOACĂ: Alături de colegii de la Autoritatea pentru Digitalizarea României, am reuşit să operaţionalizăm Sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP), astfel încât funcţionalităţile acestuia să corespundă modificărilor legislative aduse de OUG nr. 23/2020 care, spre exemplu, simplifică substanţial modalitatea de realizare a controlului ex-ante exercitat de ANAP.
Astfel, începând cu data de 1 aprilie 2020, operatorul SEAP a procedat la implementarea parţială a noilor funcţionalităţi tehnice, în scopul adaptării sistemului electronic la derularea achiziţiilor publice….

Pentru a vizualiza interviul integral, vă rugăm să vă ABONAȚI!

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.