Înlocuirea unei mostre este o modificare semnificativă a ofertei iniţiale depuse de un operator economic?

Publicat în revista nr. 117 – Iunie 2017

Avocat Laura Farca – Cabinet individual de avocat

Practica recentă a Curţii Europene de Justiţie stabileşte că principiul egalităţii de tratament este încălcat în situaţia în care o autoritate contratantă îi solicită unui ofertant să îi furnizeze declaraţii sau documentele solicitate prin caietul de sarcini şi nedepuse de operatorul economic până la termenul limită de depunere a ofertelor.În schimb, acest principiu permite ca autoritatea contractantă să îi solicite unui ofertant să clarifice o ofertă sau să îndrepte o eroare materială vădită pe care o poate conţine o declaraţie/document sau chiar o mostră din cadrul ofertei depuse iniţial dacă:
(i)o asemenea solicitare este adresată tuturorofertanţilor care se află în aceeaşi
situaţie,
(ii)toţi ofertanţii sunt trataţi în mod egal şi loial şi
(iii)această clarificare sau această îndreptare să nu poată fi asimilată depunerii unei noi oferte.
În concret, Curtea Europeană de Justiţie oferă indicii suplimentare privind modalitatea în care operatorul economic îşi poate modifica o mostră din ofertă şi limitele dreptului autorităţii contractante de a solicita clarificări privind omisiuni/neconformităţi ale ofertei iniţiale cu aplicabilitate în special în cazul depunerii unor mostre ale produselor care urmează a fi furnizate. În acest sens, vom face o analiză pe scurt a Hotărârii din 11 mai 2017 pronunţată în Cauza Archus şi Gama,C‑131/16 de către Curtea Europeană de Justiţie (“Cauza Archus şi Gama”), cauză ce poate oferi o serie de clarificări prevederilor art. 56 alineatul 3 din Directiva 2014/24, respectiv art. 76 alineatul 4 din Directiva 2014/25 transpuse prin art. 209 din legea 98/2016 privind achiziţiile publice, respectiv art. 221 din legea 99/2016 privind achiziţiile sectoriale.
Astfel, la data de 11 mai 2017, Curtea Europeană de Justiţie s-a pronunţat în cauza Archus şi Gama1, în urmaunei cereri formulate în cadrul unui litigiu existent între Archus sp. z.o.o. şi Gama Jacek Lipik (denumite „Archus şi Gama”), pe de o parte, şi Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. (Societatea Poloneză de Exploatare a Petrolului şi Gazelor Naturale), pe de altă parte, ca urmare a deciziei autorităţii contractante de respingere a ofertei lor în cadrul unei proceduri de atribuire a unui contract de achiziţii publice…

Pentru a viziualiza interviul integral, vă rugăm să vă ABONAȚI!

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.