Problema achiziţiilor publice în România

Publicat în revista nr. 145 – Octombrie 2019

Sandra-Ioana TOMA (ANCA), avocat colaborator senior în cadrul Schoenherr şi Asociaţii

Domeniul achiziţiilor publice este unul extrem de tehnic şi, am putea spune, odată cu trecerea timpului, destul de stufos.
Acesta este un lucru bun dacă ne gândim la evoluţia acestei pieţe în România. Într-adevăr, s-a pornit de la un singur act normativ care reglementa acest domeniu extrem de important pentru economia românească, apoi s-a urmărit armonizarea actelor normative din domeniul achiziţiilor publice cu directiva europeană care guvernează materia la nivel comunitar, toate cu un singur scop final: utilizarea acestor linii diriguitoare şi principii în scopul dezvoltării economiei naţionale.
Cu toate acestea, observând evoluţia practicii constat că, din păcate, în continuare, chiar dacă avem mecanismele şi pârghiile necesare, adică teoria, la practică mai avem de lucrat, fiind loc de îmbunătăţiri.
Aceasta întrucât în continuare există tot felul de piedici care sunt puse în calea folosirii eficiente a mecanismelor achiziţiilor publice. În primul rând, anumite situaţii din piaţă mă fac să consider că încă nu suntem pregătiţi să folosim mecanismele achiziţiilor publice în mod eficient. Faptul că nu suntem pregătiţi relevă din lipsa de comunicare reală şi de dorinţă de comunicare şi parteneriat dintre actorii de pe piaţa achiziţiilor publice. Sigur, este foarte bine că avem şi legislaţie şi şi instituţii care să exercite un control riguros asupra a ceea ce se întâmplă pe piaţă, însă parcă totuşi în România se apelează mult prea des la acestea…

Pentru a vizualiza articolul integral, vă rugăm să vă ABONAȚI!

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.