Sistemul achiziţiilor publice, proiectul unor schimbări importante

Publicat în revista nr. 127 – Aprilie 2018

Guvernul acordă în această perioadă o importanţă deosebită unei noi legi a achiziţiilor publice, prin care să se înfiinţeze şi un tribunal nou care să judece contestaţiile, prin urmare să se dea soluţii mai rapide. Termenele în care se vor judeca contestaţiile vor fi redus la 30 de zile. Actualul Consiliu Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, CNSC, urmează să fie transformat în tribunal, iar a doua cale de atac urmează să fie direct Înalta Curte, dar totul pe repede înainte, în maximum de 30 de zile.
O altă modificare importantă, se referă la înfiinţarea unei noi structuri centrale privind achiziţiile, adică să existe un sistem unitar urmărind modelul german. În cadrul acestui sistem, dacă o contestaţie este respinsă în primă instanţă, atunci contractul este semnat şi este implementat. Contestaţia poate să meargă mai departe în justiţie, iar dacă la final, este considerată validă, atunci statul despăgubeşte firma care a obţinut câştig de cauză, chiar dacă lucrarea a fost făcuta de altcineva. Un alt model care se va lua în considerare în susţinerea modificărilor, este cel austriac, care presupune o autoritate centrală şi un sistem unic pentru toate autorităţile.
Instituirea unei unităţi naţionale de achiziţii publice poate duce la economii, deoarece ar exista referinţe pentru acelaşi tip de mărfuri sau servicii. Raporate ale curţii de conturi arătau diferenţe uriaşe de preţ pentru aceleaşi achiziţii din sănătate în diverse judeţe, diferenţe care ajungeau şi la sută la sută…..

Pentru a viziualiza interviul integral, vă rugăm să vă ABONAȚI!

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.