Comisia Europeană remarcă progresele în ceea ce privește plățile către beneficiari

buget-uniunea-europeana-uePrezent la Reuniunea Comitetului de Monitorizare pentru POS DRU, organizată la sediul Ministerului Fondurilor Europene, oficialul Comisiei Europene, Aurelio Cecilio, a arătat ca la nivelul Comisiei sunt apreciate eforturile și paşii făcuți de țara noastră, încurajând autoritățile de la București și beneficiarii să continue drumul început întrucât sunt încă foarte multe de făcut.

„În mod cert, plăţile către beneficiari s-au făcut într-un ritm mai alert și mai eficient astfel încât au fost recuperate multe lucruri, dar nu trebuie să uitați că aveți mulți pași de făcut în continuare. N-ar trebui să vorbim astăzi doar despre absorbție, ci mai ales despre ceea ce am reușit să facem împreună în ultimii şapte ani. Am reuşit să ne atingem obiectivele propuse? Acest aspect trebuie să ne intereseze”, a arătat Aurelio Cecilio.

De asemenea, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a făcut un apel către beneficiari de a semnala cât mai rapid toate problemele cu care se confruntă încă, pentru ca specialiștii MFE să soluționeze cazurile și le-a cerut să depună urgent cereri de plată pentru toate facturile, salariile, bursele și subvențiile rămase restante din anii trecuți, până la 1 august, după ultima modificare a OUG 64/ 2009. Totodată, ministrul a atras atenția Organismelor Intermediare (OI) că în cazul în care acestea nu vor da randamentul cerut din perspectiva implementării reformei de simplificare si eficientizare a sistemului în ceea ce privește politica față de beneficiar, MFE va lua măsuri dure acolo unde abordarea va continua să rămână „una stufoasă și fără rezultat”.

„În vederea creșterii suportului direct acordat beneficiarilor, vă amintesc de măsura recent introdusă ca modificare a OUG 64/2009 care va permite dumneavoastră, beneficiarilor POS DRU, să depuneți cereri de plată până la data de 01 august 2014, sume restante aferente cheltuielilor angajate în perioada de implementare a proiectului, dar pentru care documentele justificative (facturi, state de plată, centralizatoare de cheltuieli etc.) au fost primite sau întocmite înainte de 11 septembrie 2013. Beneficiarul rămâne prioritatea mea și aș vrea tare mult ca toate solicitările dumneavoastră și problemele pe care vreți să ni le semnalați, să fie transmise cât mai curând la noi, pentru a le soluționa cu rapiditate. În ceea ce privește activitatea OI-urilor, cele care nu vor da randament și nu vor aplica politica simplificării și a eficientizării sistemului, vor rămâne fără obiectul muncii. Termenul pentru ca problemele existente semnalate să dispară este finalul acestei luni. Cine își duce la bun sfârșit obligațiile beneficiază de tot sprijinul meu”, a subliniat Eugen Teodorovici.

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.