Pot fi fiinţele umane bune la achiziţii ?

Publicat în revista nr. 127 – Aprilie 2018

Dipl. ing. Ovidiu SLIMAC
Specialist, Expert în Achiziţii Publice

Sunt Ovidiu Slimac şi sunt din Timişoara, un oraş situat în partea de vest a României, un frumos oraş care a fost declarat Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021.
Activez în domeniul achiziţiilor de peste 15 ani. Şi da, sunt uman. Sunt o fiinţă umană. Şi dacă credem ceea ce spun cercetătorii şi oamenii de ştiinţă (britanici sau nu), toate activităţile mele de cumpărare şi deciziile de cumpărare/achiziţie sunt făcute emoţional – chiar şi cele pe care le-am făcut pentru compania mea.
Întrebarea este: Fiind o fiinţă umană nu mă dezavantajează pe mine asta ca fiind un bun profesionist în domeniul achiziţiilor ?
Pentru că vreau să fac o treabă bună, încep fiecare proces de cumpărare cu câteva puncte cheie în scopul obţinerii celui mai bun şi corect preţ posibil.
De asemenea, urmez un set logic de paşi sau o procedură documentată. Nu e ca şi cum aş merge la cumpărături fără să ştiu ce vreau să cumpăr, ce buget am alocat, ce culoare trebuie să fie produsul, calitatea şi cantitatea dorită şi dacă există vreo şansă să fie livrat gratuit acasă.
Şi totuşi, este greu să rămâi concentrat asupra procesului de achiziţionare, fără a-ţi lăsa atenţia să fie atrasă de alţi factori care ar putea să-ţi afecteze în cele din urmă achiziţia / cumpărătura.
De exemplu, priviţi cum cumpără oamenii în supermarket. Unii cumpărători sunt foarte atenţi la lista de cumpărături din faţa lor. Alţii stau pe telefon în timp ce împing căruciorul de cumpărături prin magazin şi în cele mai multe cazuri ascultă cu atenţie instrucţiunile oferite despre ce şi cum să cumpere de la persoana responsabilă, de la celălalt capăt al liniei….

Pentru a viziualiza interviul integral, vă rugăm să vă ABONAȚI!

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.