Noul SEAP va fi lansat la jumatatea anului 2015

Sursa: IPP

Sursa foto: IPP

Presedintele ANRMAP, Bogdan Paul Dobrin, a afirmat astazi ca Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) va fi imbunatatit din punct de vedere al introducerii datelor si al design-ului, urmand ca acesta sa fie dat in teste cel mai probabil in luna iulie 2015. Noul portal electronic va fi  lansat o data cu modificarea legislatiei in achizitii publice in conformitate cu noile Directive europene. Informatiile au fost prezentate de catre Presedintele ANRMAP in cadrul Conferintei Internationale – Achizitii Publice Sustenabile in Romania prin cunoasterea experientei olandeze, eveniment orgganizat de  Institutul de Politici Publice (IPP).

Ne dorim ca noul SEAP sa nu fie doar o baza de date ci un instrument interactiv cu o interfata prietenoasa

Bogdan Paul Dobrin – Presedinte ANRMAP.

Presedintele ANRMAP a mai precizat faptul ca transpunerea noilor directive europene este un proces care nu trebuie grabit pentru a beneficia de o legislatie eficienta iar problematica eliminarii conflictelor de interese din achizitii este un proces obligatoriu care a inceput sa fie corectat impreuna cu alti parteneri institutionali.

Directorul executiv al IPP, Adrian Moraru a prezentat cateva cifre ale evolutiei pietei de achizitii din Romania in perioada 2009 – 2013. Potrivit studiului IPP, volumul pietei de achizitii publice este de 14,4 miliarde euro in 2013, in scadere cu 500 de mii de euro fata de 2012 si cu 1,7 milioane euro fata de anul 2011. Acest calcul nu a inclus volumul achizitiilor directe, care s-ar situa, conform acestuia, la nivelul de aproximativ 1 – 2 miliarde euro / anual. De asemenea, ponderea tipului de contracte atribuite in 2013 este de 88% in cazul contractelor de furnizare, 9% de servicii si de numai 3% pentru lucrari. In sfarsit, cele mai multe contracte de achizitie au fost atribuite in baza criteriului pretului cel mai scazut (32.576 contracte, adica 97%) fata de cele 1028 de contracte atribuite in baza criteriului oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic (3%)

REVISTA DE ACHIZITII PUBLICE

About the Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.